Domov Novinky v KPIS Wincodex Neplatenie poistného z vymeriavacieho základu do 700 eur pre vybrané podniky od 1.8.2023 pre účely sociálneho poistenia

Neplatenie poistného z vymeriavacieho základu do 700 eur pre vybrané podniky od 1.8.2023 pre účely sociálneho poistenia

Zákonom č. 274/2023 Z. z.. z 22. júna 2023 sa do zákona o sociálnom poistení doplnilo nové prechodné ustanovenie účinné od 1.8.2023, ktoré rieši odpustenie časti odvodov pre vybrané podniky do fondov sociálneho poistenia, ktoré platí zamestnávateľ za svojho zamestnanca.

㤠293fzg

Prechodné ustanovenie účinné od 1. augusta 2023

(1)Zamestnávateľ, ktorý vykonáva hlavnú ekonomickú činnosť zaradenú v sekcii A - POĽNOHOSPODÁRSTVO, LESNÍCTVO A RYBOLOV,

divízii 01, skupine 01.4 okrem ekonomických činností v triedach 01.43, 01.44 a 01.49 a v sekcii C - PRIEMYSELNÁ VÝROBA,

divízii 10 okrem ekonomických činností v triedach 10.52, 10.62, 10.72, 10.82 a 10.92 a v divízii 11, triede 11.07 štatistickej klasifikácie ekonomických činností SK NACE Rev. 2,139) nie je povinný za obdobie od 1. augusta 2023 do 31. januára 2024 zaplatiť za každého zamestnanca poistné na:

- nemocenské poistenie

- poistné na starobné poistenie

- poistné na invalidné poistenie

- poistné na poistenie v nezamestnanosti, poistné na financovanie podpory

- poistné do rezervného fondu solidarity z vymeriavacieho základu za kalendárny mesiac v sume

a)700 eur; ak vymeriavací základ za kalendárny mesiac je nižší ako 700 eur, zamestnávateľ nie je povinný zaplatiť poistné z tohto vymeriavacieho základu,

b)rozdielu sumy podľa písmena a) a odvodovej odpočítateľnej položky podľa § 138a na starobné poistenie, na invalidné poistenie a do rezervného fondu solidarity alebo odvodovej odpočítateľnej položky pri sezónnej práci podľa § 138b na starobné poistenie a na poistenie v nezamestnanosti.

(2)Hlavná ekonomická činnosť na účel odseku 1 je ekonomická činnosť vedená v registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci.

 Zamestnávateľ nebude platiť poistné za všetkých svojich zamestnancov, teda ani za tých, ktorí vykonávajú inú činnosť ako je hlavná činnosť zamestnávateľa vo vybraných triedach (napr. administratívni pracovníci a pod.).

Charakter právneho vzťahu, na základe ktorého zamestnanec vykonáva pre zamestnávateľa činnosť nie je rozhodujúci - týka sa tak zamestnancov na pracovnú zmluvu, ako aj dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru atď.

Ak zamestnávateľ bude mat príslušný SK NACE, čo i len 1 deň v mesiaci, taktiež nebude platiť poistné zo sumy 700 eur alebo z rozdielu sumy 700 eur a OOP/OOP-SP za tento mesiac. Tzn. že úľava 700 eur sa nealikvotizuje.

 

Všetky potrebné informácie pre zamestnávateľov na tému Potravinári a odvodová úľava zverejnila Sociálna poisťovňa na svojom webovom portáli: https://www.socpoist.sk/potravinari

 

Riešenie v KPIS WinCodex, modul Mzdy

Za mesiac august 2023 a september 2023

zamestnávateľ - potravinár platí poistné v plnej výške, Sociálna poisťovňa vysporiada za tieto mesiace poskytnutú štátnu pomoc formou vrátenia poistného a povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie z vlastného podnetu, t. j. bez nutnosti podania žiadosti o vrátenie.

Zamestnávateľ nebude platiť poistné (NP,SP, SP za sporiteľa, IP, PvN, PFP, RFS) prvýkrát za 8/2023 (ktoré by inak mal zaplatiť v 9/2023) a naposledy za 1/2024 (ktoré by inak mal zaplatiť v 2/2024).

Dôležité upozornenie:

Podľa usmernenia Sociálnej poisťovne zaslané softvérovým firmám v prípade nepravidelných príjmov bude môcť byť schválená štátna pomoc posledný krát poskytnutá za výplatné obdobie December 2023, nakoľko výkaz poistného a príspevkov má v hlavičke výkazu obdobie 012024.

V prípade pravidelných príjmov  bude môcť byť schválená štátna pomoc posledný krát poskytnutá za výplatné obdobie Január 2024, nakoľko mesačný výkaz poistného má v hlavičke výkazu obdobie 012024.

Základné informácie nastavenia parametrov v programe pre výpočet odvodovej úľavy po schválení štátnej pomoci

1. Program nesleduje celkovú výšku štátnej pomoci /odvodovej úľavy/ , ktorá môže byť pre jednotlivé podniky pôsobiace v oblasti:

   1.1. poľnohospodárskej prvovýroby  maximálne 250 000 EUR na podnik a na členský štát

   1.2. v sektore rybolovu a akvakultúry maximálne 300 000 EUR na podnik a na členský štát

   1.3. spracovania a odbytu poľnohospodárskych výrobkov (potravinársky sektor) maximálne 2 000 000 EUR na podnik a členský štát

   Maximálny limit  na poskytnutie schválenej štátnej pomoci si musí sledovať užívateľ.

   Sociálna poisťovňa musí pri vyhodnotení celkovej výšky štátnej pomoci prihliadať aj na poskytnutú štátnu pomoc od iných poskytovateľov.

 

2. Výpočet odvodovej úľavy /zníženie poistného/ je riadený novým parametrom v Parametroch miezd:

    " Znížiť poistné na NP, SP, IP, PvN, RFS a FP za zamestnávateľa?"

    Parameter je umiestneným v záložke Výpočty - Odvody

    Nastavenie parametra:

    - v prípade pravidelných príjmov je potrebné mať označený parameter v platnosti zápisu = výplatnému obdobiu

    - v prípade nepravidelných príjmov je potrebné mať označený parameter v platnosti zápisu = výplatné obdobie + 1 mesiac

 

   Príklad:

   Spracovanie miezd za výplatné obdobie Október 2023

   - pre výpočet zníženia poistného pri pravidelných príjmoch v prípade schválenej štátnej pomoci na mesiac Október 2023 je nevyhnutné v Parametroch miezd označený nový parameter:  " Znížiť poistné na NP, SP, IP, PvN, RFS a FP za zamestnávateľa?" v zápise platnom pre Október 2023

 

   - pre výpočet zníženia poistného pri nepravidelných príjmoch je potrebné, aby bola schválená štátna pomoc už aj  na mesiac November 2023 a v prípade jej schválenia je nevyhnutné mať v Parametroch miezd označený nový parameter:  " Znížiť poistné na NP, SP, IP, PvN, RFS a FP za zamestnávateľa?" v zápise platnom pre November 2023

 

   Zápisy v Parametroch miezd sa nastavujú cez dátum platnosti DDO.

   V prípade schválenej štátnej pomoci na celé obdobie jej poskytnutia, t. j od 8/2023  do 01/2024 bude parameter označený posledný krát v zápise platnom pre výplatné obdobie Január 2024.

 

3. Informácia k nápočtu údajov do Hromadného príkazu k úhrade poistného do Sociálnej poisťovne

    Výpočet sumy na úhradu je popísaný v bode 7 /7.1. pre Mesačný výkaz a v bode 7.2. pre Výkaz poistného/

      

    Sumu na úhradu v členení na Mesačný výkaz a Výkaz poistného je potrebné editovať v prípade, že:

    3.1. zamestnávateľ napriek schválenej štátnej pomoci chce zaplatiť poistné v plnej výške tak ako je vykázané v MV a VPP a následne mu poistné bude Sociálnou poisťovňou vrátené v zmysle § 140 ods. 1 zákona o sociálnom poistení

    3.2. suma zníženia v mesiaci spracovania presiahla limitovanú hranicu štátnej pomoci  /limitáciu program nesleduje/

 

    Hodnoty zníženia poistného podľa jednotlivých fondov a aj v sumáre sú vyčíslené v zostave:  Rekapitulácia odvodov do SP - sumárna s členením na MV a na VPP.

 

Úpravy databáz:

1. Rozšírené štruktúry pre databázy:

    - Parametre miezd

    - Pohybový súbor hrubých miezd: nové pole pre zápis zníženia poistného

    - Pohybový súbor odvodov do SP - nepravidelný príjem, ukončenie poistenia: nové polia pre zníženie poistného pre každý druh poistenia ktorého sa zníženie týka

 

2. Parametre miezd

- v parametroch miezd pribudol v záložke Odvody nový parameter: Znížiť poistné na NP, SP, IP, PvN, RFS a FP za zamestnávateľa?

  Parameter označí zamestnávateľ, na ktorého sa dočasné odpustenie odvodov v zmysle §293fzg zákona o sociálnom poistení vzťahuje

  Parametre miezd obmedzí dátumom DDO 31.7.2023 a v zápise platnom od 1.8.2023 s prázdnym DDO  označí nový parameter

 

3. Databáza Fondy

    - pôvodné platné vety pre fondy pre NP, SP, IP, PvN, RFS, FPF obmedzené DDO 31.12.2023:

 **  do zápisov platných pre rok 2023 a 2024 bola doplnená  nová hodnota pre neplatenie poistného 700 €,

      pri dohodách s OOP výška pre neplatenie poistného sa skladá z rozdielu 700 € -  hodnota OOP a to je:

      - Určené DoVP, DoPČ, DoBPŠ: 500 € /700 - 200/

     - DoPČSP: pre rok 2023: 94,50 € /700 - 605,50/

    - vytvorené nové vety bez ddo: platné pre rok 2024: je v nich už aj nový VZ max. a min. pre rok 2024 do SP a ZP /minimálny VZ 750, maximálny VZ 9128/  

 

4. Upravený výpočet čistých miezd

- pri výpočte poistného za zamestnávateľa sa vypočíta neznížený odvod pre jednotlivé druhy poistného a tento sa zapíše do príslušného druhu mzdy 801 až 816 (ako doteraz) a následne sa vypočíta hodnota znižujúca odvod pre jednotlivé druhy poistného z VZ do výšky 700 €.

   Hodnota znižujúca odvod zamestnávateľa sa zapisuje do pohybového súboru hrubých miezd do nového poľa: NZNIZODVODZ.

   Zníženie odvodu sa vypočíta iba za podmienky, že je v PR999 zaškrtnutý parameter Znížiť poistné na NP, SP, IP, PvN, RFS, FP.

  

5. Vykazovanie poistného v Mesačnom výkaze a vo Výkaze poistného a príspevkov

Ustanovenie § 293fzg hovorí, že zamestnávateľ nemusí zaplatiť poistné a nie, že nemusí vykazovať poistné na MVP/VPP.

 

Ak ide o zamestnávateľa, ktorého zamestnanec si neuplatňuje OOP alebo OOP-SP, uplatní sa rovnaký postup ako bol prijatý pri odpustení za 4/2020, a to, že poistné za zamestnávateľa bude vypočítané a bude vykázané vo výkazoch aj keď v súlade so zákonom nebude zaplatené.

Tzn., že zamestnávateľ bude v MVP/VPP vykazovať neznížený VZ a bude vykazovať vypočítanú nezníženú sumu poistného.

 

Ak ide o zamestnávateľa, ktorého zamestnanec si zároveň uplatňuje OOP alebo OOP-SP, zamestnávateľ bude v MVP/VPP vykazovať VZ a poistné, tak ako to vykazuje v súčasnosti u zamestnancov s OOP alebo OOP-SP (VZ je znížený o OOP alebo OOP-SP).

 

6. Úprava zostáv:

6.1. zostava SOCPOI_SUMAR.REP - Rekapitulácia odvodov do SP - sumárna:

 - pridané riadky:

    i) Zníženie odvodov

    ii) Zamestnávateľ po znížení: rozdielový riadok odvod zamestnávateľa - zníženie

    iii) Odvody po znížení: sumárny riadok odvody spolu - zníženie odvodov, t. j. suma, ktorú má zamestnávateľ uhradiť Sociálnej poisťovni

6.2. zostava SOCPOIPRAC.REP - Vyúčtovanie miezd za pracovníka do Sociálnej poisťovne 2004:

- hlavičky rozdelené na Mesačný výkaz a Výkaz poistného

   Úprava nesúvisí s novelou zákona o sociálnom poistení, nakoľko odvody za pracovníka sa neznižujú.

   Výsledkom úpravy je kontrola odvodov za pracovníkov vykázaných samostatne v Mesačnom výkaze a samostatne vo Výkaze poistného a príspevkom

 

6.3. zostava SOCPOIZAM.REP - Vyúčtovanie miezd za zamestnávateľa do Sociálnej poisťovne 2004 len za zamestnávateľa:

- pridaný nový riadok Zníženie odvodu

- hlavičky rozdelené na Mesačný výkaz a Výkaz poistného z dôvodu kontroly odvodov za zamestnávateľa za pracovníkov vykázaných samostatne v Mesačnom výkaze a samostatne vo Výkaze poistného a príspevkom

- zníženie

 

Upozornenie:

 - Zostava VYUCMZD1 - Vyúčtovanie miezd platná od 1.1.2004:

   - v zostave nie je zohľadnené zníženie poistného za zamestnávateľa na NP, SP, IP, PvN, FPF, RfS ktoré zamestnávateľ  nie je povinný platiť od 1.8.2023 ak spĺňa podmienky v zmysle zákona o SP

 

- Tlačový doklad: VYPLAT_MAX.DKL - Výplatná páska MAXI od 1.1.2004 (možnosť sumarizácie)

   - odvody za zamestnávateľa do SP, ktoré sa vykazujú v Mesačnom výkaze alebo Výkaze poistného neznížené o sumu poistného, ktoré zamestnávateľ nie je povinný platiť od 1.8.2023 ak spĺňa podmienky v zmysle zákona o SP

 

7. Nápočet do hromadného príkazu

7.1. Nápočet do hrom. príkazu za: Sociálna poisťovňa - mesačný výkaz:

       - suma k úhrade = poistné vykázané v mesačnom výkaze - zníženie poistného ktoré zamestnávateľ nie je povinný platiť z dôvodu schválenia ŠP

 

7.2. Nápočet do hrom. príkazu za: Sociálna poisťovňa - výkaz poistného mesačný výkaz:

       - suma k úhrade =  poistné vykázané vo výkaze poistného - zníženie poistného ktoré zamestnávateľ nie je povinný platiť z dôvodu schválenia ŠP (nepravidelné príjmy a príjmy po zániku)

 
Prihlásenie



Originálne doklady v KPIS Wincodex
ppotvrzd_2009.jpg